Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Ο επικεφαλής της παράταξης Περσίδης Αβραάμ από την πρώτη συνεδρίαση που τέθηκε το θέμα τον Μάιο αναγνώρισε το κατεπείγον της υπόθεσης.

Υποστήριξε ότι δεν θα προλάβαιναν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες μέχρι τον χρονικό ορίζοντα της 1ης Σεπτεμβρίου. Επιπλέον επειδή δεν αποδεχόμαστε τα παιδιά μας να είναι στοιβαγμένα σε προκάτ αίθουσες ζήτησε έγγραφη δέσμευση για το χρόνο παράδοσης νέων νηπιαγωγείων.

Ακολουθεί η αιτιολόγηση της ψήφου της παράταξης στο ΔΣ.

Το κράτος είναι αρμόδιο για την κατασκευή των σχολικών κτιρίων. Ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη ενημέρωση των διευθύνσεων εκπαίδευσης για το πλήθος του μαθητικού δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Μέσω του τομέα της πολεοδομίας αλλά και από τα σχολεία έχει άμεση εικόνα των αναγκών και μπορεί να προβλέψει και τις μελλοντικές ανάγκες στον τομέα της σχολικής στέγης.

Σύμφωνα με τον νόμο Ν.4521 2-3-2018 σαν δήμος έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στα νήπια της περιοχής μας.

Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου κωλυσιέργησε και παρέδωσε στης 1 Σεπτεμβρίου 2019 στην νέα διοίκηση το θλιβερό αποτέλεσμα ο δήμος μας να είναι ένας από τους μόλις επτά στην Ελλάδα που δεν κατάφεραν να παρέχουν την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο σχολικό έτος 2018-2019.Τεράστιες οι ευθύνες τους .

Η νέα διοίκηση γνώριζε όπως όλοι μας την υποχρέωση του δήμου για την νέα σχολική χρονιά 2020-2021 και με το Ν.4610/2019 στης 7-5-2019 την δυνατότητα για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών νηπιαγωγείου. Προφανώς αδράνησε για 6 μήνες και ακολούθησε το διάστημα του κωρονοιού.

Τώρα με το μαχαίρι στο λαιμό και με την βοήθεια νέας διάταξης που επιτρέπει απευθείας ανάθεση ποσού 1.600.000 ευρώ για την προμήθεια των συγκεκριμένων αιθουσών χωρίς κατάθεση κάποιας έρευνας αγοράς αλλά ούτε και δέσμευση για έγκαιρη τοποθέτηση μέχρι της 1 Σεπτεμβρίου μας ζητάτε ναψηφίσουμε.

Αποφασίζουμε ως παράταξη να απέχουμε από τη ψηφοφορία για το 3ο θέμα της 18ης συνεδρίασης         ( 29/06/2020).

Αβραάμ Περσίδης

Επικεφαλής της παράταξης

“Η Καλαμαριά που μας αξίζει”

Στις παρακάτω φωτογραφίες στα τέσσερα σημεία που επιλέχθηκαν για την τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών αποδεικνύεται ότι 3 εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και προφανώς δεν θα παραδοθεί τίποτα τον Σεπτέμβριο.

Ποιο είναι λοιπόν το εναλλακτικό πλάνο της διοίκησης;
Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η χρήση των αιθουσών των παιδικών σταθμών που μέχρι και τον Ιούλιο 2020 φιλοξενούσαν παιδιά ηλικίας 4-5 χρονών.

Μπορεί να γίνει αυτό;
Όλοι οι δήμοι της χώρας δίνουν το 30% των θέσεων των βρεφονηπιακών σταθμών με τροφεία και το 70% με VOUCHER. O Δήμος Καλαμαριάς για να μην έχει αντιδράσεις για το κλείσιμο των δύο παιδικών σταθμών (Δ’ Παιδικός,Κρήνης) έδωσε το 70% με τροφεία και θα δώσει το υπόλοιπο 30% με τα VOUCHER που δεν έχουν γίνει ακόμα.Αυτό αυτομάτως αφήνει 170 θέσεις κενές και για αυτούς που δεν έκαναν αιτήσεις ακόμα(τροφεία) αλλά και για τα παιδιά που προφανώς δεν θα φιλοξενηθούν στις προκάτ αίθουσες. Ευνόητο ότι δεν χωράνε όλα τα παιδιά.

Τι έπρεπε να γίνει;
α) Δεν είχαμε την πολυτέλεια να κλείσουμε κανέναν παιδικό σταθμό (όπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Περσίδης Αβραάμ) από τη στιγμή που είχαμε σε εκκρεμότητα την εύρεση αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
β) Θα έπρεπε να δώσουμε μόνο το 30% των θέσεων με τροφεία έτσι ώστε και να μην κινδυνεύουμε με οικονομικό έλλειμμα και να μπορούσαμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες αίθουσες των παιδικών.Αυτή τη στιγμή έχουμε δεσμεύσει αίθουσες για 390 νήπια και βρέφη.

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
  • ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΝΕΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΛΑΦΡΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
  • ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Η Καλαμαριά που μας Αξίζει