ΑμεΑ: Μελέτη προσπελασιμότητας πεζοδρόμου

Μέσα από μια μελέτη που αναδεικνύει τα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, η παράταξή μας, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο, τις παρατηρήσεις και παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν, για τους συνανθρώπους μας που έχουν κάποιο κινητικό έλλειμα.

Με δεδομένη την ίση μεταχείριση και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους δημότες της Καλαμαριάς (και όχι μόνο), ήρθαμε σε επαφή με τον ανεξάρτητο φορέα “Metavasis”, όπου ιδρυτής είναι ο κ. Ιωάννης Καστούρας, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης σε θέματα αναπηρίας, και πραγματοποιώντας αυτοψία στον πεζόδρομο της Κομνηνών, διαπιστώσαμε τις κακοτεχνίες, τις δυσκολίες στην πρόσβαση και την προσπελασιμότητα κλπ.. Μέσα, από μια έκθεση με παρατηρήσεις, προτείνουμε λύσεις απλές αλλά αναγκαίες, παρεμβάσεις ουσιαστικές και συμβουλές χρήσιμες, τις οποίες ευελπιστούμε να λάβει υπόψη της η διοίκηση, ώστε να έχουμε έναν δήμο προσβάσιμο για όλους!

Τα συμπεράσματα της αυτοψίας από την “Metavasis”

Η απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ομαλή κοινωνική επανένταξή τους.

Πρόσφατα μας ζητήθηκε από την  παράταξη «Η Καλαμαριά που μας αξίζει» να αξιολογήσουμε την προσβασιμότητα του πεζοδρόμου της πόλης, της οδού Κομνηνών δηλαδή. Με τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Θεόδωρο Αλεπίδη, κάναμε μία επιτόπια αυτοψία και σας παραθέτω τα συμπεράσματά μας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο πεζόδρομος παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα προσβασιμότητας, τόσο κατασκευαστικά όσο και λόγω κακής χρήσης αυτού από τα καταστήματα.

  1. Κατασκευαστικό λάθος στους οδηγούς όδευσης τυφλών αφού είναι πολύ κοντά  σε κεκλιμένα δέντρα με αποτέλεσμα τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινδυνεύουν να χτυπήσουν σε αυτά
  2. Υπάρχουν αρκετά σημεία χωρίς ράμπα στις κάθετες οδούς
  3. Το άνω κομμάτι του πεζοδρόμου είναι με κακή πλακόστρωση, χωρίς καμία υποδομή όσον αφορά διαγράμμιση για όχημα έκτακτης, οδηγούς όδευσης τυφλών κλπ.
  4. Τραπεζοκαθίσματα ,θερμαντικές  συσκευές και άλλα αντικείμενα εμποδίζουν τη διέλευση σε οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως φαίνεται αφού βρίσκονται εντός των δύο γραμμών που οριοθετούν το χώρο διέλευσης τέτοιων οχημάτων και φυσικά εκτός του επιτρεπόμενου χώρου. Επίσης σε κάποια σημεία οι οδηγοί όδευσης τυφλών παρεμποδίζονται.
  5. Σε καταστήματα με μη προσβάσιμη είσοδο θα πρέπει να τοποθετηθεί μόνιμη ράμπα (στα όρια του κοινόχρηστου χώρου για τον οποίο χρεώνονται) ή πτυσσόμενη ράμπα, όταν δεν εκμεταλλεύονται  νόμιμα κοινόχρηστο χώρο

Ο πεζόδρομος της οδού Κομνηνών έχει τις προδιαγραφές με τις κατάλληλες κατασκευαστικές και ελεγκτικές παρεμβάσεις του δήμου για να γίνει ένας κατάλληλος χώρος περιπάτου και αγοράς για τα άτομα με αναπηρία.

Είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε άλλο προκειμένου να γίνει η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία καλύτερη

Με εκτίμηση,
Καστούρας Ιωάννης
MSc Healthcare Management
6977275290, ikastouras@metavasis.eu