#Νέα

ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ : Η φιλοσοφία της παράταξής μας πάνω στην απλή αναλογική

ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ : Η φιλοσοφία της παράταξής μας πάνω στην απλή αναλογική

Είναι θέμα ποιότητας της δημοκρατίας, κάθε ψήφος να έχει την ίδια δύναμη και να οδηγεί στην αντιπροσώπευσή της σε κάθε συμβούλιο (τοπικό ή εθνικό). Όσο νοθεύεται η απλή αναλογική τόσο κάποιοι πολίτες δεν εκπροσωπούνται στα κοινά ή δεν εκπροσωπούνται  όσο τους αναλογεί.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή του νέου νόμου είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και μάλιστα με κατανομή 60% των Δημοτικών Συμβούλων στην πρώτη παραταξη.  Εδώ έρχεται το πρώτο μεγάλο ερώτημα. Δεν θα έφτανε το 50% +1 ; Γιατί πρέπει να είναι 60%;

Ας παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Δημοτικών Εκλογών του Μαΐου του 2019 στον Δήμο μας ( Πίνακας),  καθώς στον πρώτο γύρο αποτυπώνεται η γνήσια  προτίμηση των πολιτών.  Εξάλλου το σύνολο των ψήφων των δύο πρώτων παρατάξεων τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο ήταν το ίδιο.

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΠΟΣΟΣΤΑΕκλογές Μάιος  2019ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ  ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ35,41%147
ΓΕΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ23,56%1021
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ14,82%63
Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ8,79%42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΑΛΛΙΩΣ
7,71%31
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ6,92%31
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ2,78%10
ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ4135

Πίνακας: Αποτελέσματα των Δημοτικών  Εκλογών Καλαμαριάς  (Μαΐος 2019) και κατανομή των Δημοτικών Συμβούλων  βάσει του παλαιού (απλή αναλογική) και  του νέου υπό  ψήφιση εκλογικού νόμου.

Με τον νέο εκλογικό νόμο λοιπόν η παράταξη του 23,56% -μετά τον δεύτερο γύρο- παίρνει το 60% των Δημοτικών Συμβούλων. Είναι αντιληπτό ότι ηθικά τουλάχιστον υπάρχει πρόβλημα. Οι υπόλοιπες παρατάξεις που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα του εκλογικού σώματος θα είναι κομπάρσοι αφού η παράταξη που εκλέγεται ελέγχει επιπλέον και τις επιτροπές και τις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου. Οι μικρότερες παρατάξεις εξαφανίζονται κάτι που θα ήταν αποδεκτό αν δεν είχαν δύναμη. Από τη στιγμή όμως που πήραν περίπου το 40% των ψήφων και έχουν το 20% των Δημοτικών Συμβούλων κάτι τέτοιο δεν  ισχύει.  Η δεύτερη παράταξη -που είχε 12% περισσότερους ψήφους από την πρώτη-  παίρνει το ένα τρίτο των Δημοτικών Συμβούλων συγκριτικά με την πρώτη παράταξη σε ψήφους στον δεύτερο γύρο. Το δεύτερο λοιπόν ερώτημα που προκύπτει ειναι πώς μπορούμε να δεχτούμε τέτοια διαφορά ανάμεσα στην βούληση των πολιτών και την κατανομή των δημοτικών συμβούλων.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο πλήθος των Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι μειώνονται σε όλους τους δήμους κατά περίπου 15%-20%. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν οικονομικοι λόγοι για αυτήν την αλλαγή (αφού δεν υπάρχει μισθός) λιγότεροι σύμβουλοι σημαίνει λιγότερος έλεγχος στην Διοίκηση και σίγουρα αποδυνάμωση των μικρότερων παρατάξεων.

Η τρίτη αλλαγή αφορά το ύψος των παραβόλων, τα οποία έχουν αυξηθεί. Για τον Δήμο μας ένας πλήρης συνδυασμός θέλει 4440 ευρώ μόνο για παράβολα για να κατέβει στις επόμενες δημοτικές εκλογές με τον καινούργιο  υπό ψήφιση  νόμο. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε αυτήν την αύξηση αν συνοδευόταν από μελέτη που την δικαιολογεί.

Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για την αλλαγή  του εκλογικού νόμου  είναι η εξασφάλιση στην παράταξη του εκάστοτε δημάρχου της δυνατότητας διοίκησης του Δήμου.

Η φιλοσοφία της απλής αναλογικής είναι οι συνεργασίες των παρατάξεων. Στην περίπτωση  του Δήμου Καλαμαριάς, ο Δήμαρχος επέλεξε την μη συνεργασία, το οποίο είναι στην απόλυτη επιλογή του και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οι συνεργασίες των παρατάξεων στην Ελλάδα είναι κάτι νέο και σίγουρα θέλει χρόνο για να εφαρμοστεί. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε απόλυτο έλεγχο των αντιδημαρχειών, των δυο βασικών επιτροπών καθώς και των δύο δημοτικών επιχειρήσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκαν από το 80% τουλάχιστον  του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων.

Ας σταθούμε σε δύο αποφάσεις που δεν συμφώνησε ο Δήμαρχος και είχε να τις διαχειριστεί:

  1. Στο περιβόητο θέμα των σχολείων όπου ανέτρεψε την απόφαση μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ακόμα και να θεωρεί ότι η δική του απόφαση ήταν η σωστή και η πλέον ενδεδειγμένη,   όταν ένα θέμα εκκρεμεί στο ΣτΕ προφανώς σημαίνει ότι και η άλλη μεριά έχει κάποια επιχειρήματα. Αλοίμονο σε μια δημοκρατία αν ισχύει το αποφασίζομεν και διατάσομεν.
  2. Στο θέμα των εργαζομένων ΑΜΕΑ της ΚΕΔΚΑ όπου ο Δήμαρχος δεν ήθέλε να ανανεώσει τις συμβάσεις τους και ισχυρίστηκε ότι η ΚΕΔΚΑ είναι ανεξάρτητη. Απορίας άξιον αν θα δεχόταν από την Πρόεδρο της ΚΕΔΚΑ την μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ αν η απόφαση  αυτή έβρισκε σύμφωνη την Διοίκηση.

 Επί της ουσίας σε ότι δεν συμφωνεί η Διοίκηση δεν εφαρμόζεται.

 Σε τι λοιπόν κύριε Δήμαρχε σας εμπόδισε η απλή αναλογική;

 Ζητούμε την απάντηση του Δημάρχου επί της ουσίας.

 Ζητούμε ψήφισμα ή απόφαση  του ΔΣ που θα αντιτίθεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.