Δελτίου Τύπου για την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για την πλαζ Αρετσούς

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της παραχώρησης από την ΕΤ.Α.Δ. στον δήμο Καλαμαριάς της πλαζ Αρετσούς έναντι αντιτίμου που οριζόταν στης 20.000 ευρώ για το πρώτο έτος και σε βάθος χρόνου θα γινόταν το 20% του τζίρου της Δ.Ε.Τ.Ε.Κ. στην περιοχή.

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Λάζαρος Ακριτίδης αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1) Υπάρχει οικονομική μελέτη (business plan) της Δ.Ε.Τ.Ε.Κ.  που να μπορεί να ικανοποιήσει την  απαίτηση της ΕΤ.Α.Δ. προς την Δ.Ε.Τ.Ε.Κ. για το ποσό των 20.000 ευρώ;

2) Ποια επιχείρηση μπορεί να δίνει το 20% του τζίρου της μόνο για ενοίκιο και να είναι βιώσιμη;

Ανέφερε ότι υπάρχει σημείο του καταστατικού που επιτρέπει στην ΕΤ.Α.Δ. αν το επιθυμεί να παραχωρήσει δωρεάν στον δήμο μας την περιοχή χωρίς να μπορεί ο δήμος να την αξιοποιήσει εμπορικά.

Με βάση τα επιχειρήματα του δημοτικού μας συμβούλου καταψηφίσαμε την πρόταση της διοίκησης του δήμου να συμφωνήσουμε στην πρόταση της ΕΤ.Α.Δ. και να ζητήσουμε την δωρεάν παραχώρηση της περιοχής. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου επίσης καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης.

Δυστυχώς δεν πήραμε απάντηση στα ερωτήματά μας με πραγματικά οικονομικά στοιχεία-επιχειρήματα.

Μετά από εννέα μήνες συνεχίζουμε να ρωτάμε:

1) Θα μπορούσε η Δ.Ε.Τ.Ε.Κ. με βάση τα έσοδα που είχε το 2021 να δώσει 20.000 ευρώ στην Δ.Ε.Τ.Ε.Κ. από τα ¨κέρδη¨ της;

2) Εναλλακτικά θα μπορούσε να δώσει το 20% του τζίρου της χωρίς να κινδυνεύσει με λουκέτο;

3) Ο λαλίστατος κ. Ανδρεάδης δίνει για το φροντιστήριο του το 20% του τζίρου του;

Προ ολίγων ημερών η διοίκηση δυστυχώς πέρασε την ¨νέα¨ συμφωνία της με την ΕΤ.Α.Δ. από την οικονομική επιτροπή όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία παραβλέποντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Εδώ έχουμε σίγουρα ένα νομικό και ένα ηθικό ατόπημα.

Ο νόμος με τον οποίο έγιναν οι εκλογές ήταν η απλή αναλογική όπου αυτονόητα για την παράταξή μας κάθε ψήφος έχει την ίδια δύναμη. Η τροπολογία του Βορίδη έδωσε τα τρία πέμπτα των δύο επιτροπών στην διοίκηση του κάθε δήμου. Όλοι γνωρίζαμε ότι αυτή η τροπολογία θα κριθεί ως αντισυνταγματική διότι άλλαζε την φιλοσοφία του εκλογικού νόμου. Αναμένουμε λοιπόν την ανατροπή της από την ολομέλεια του Σ.Τ.Ε.. Ως εκ τούτου όλες οι αποφάσεις των επιτροπών είναι εν δυνάμει υπό αναίρεση.

Ηθικά ακόμα και να μην υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα από το Σ.Τ.Ε. όταν το ανώτερο όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για ένα θέμα δεν μπορεί η όποια επιτροπή να ανατρέπει την απόφαση.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΥΡΙΕ ΔΑΡΔΑΜΑΝΕΛΗ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ-ΔΗΜΟΤΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.