Δεσμεύσεις και προτάσεις για την Παιδεία

????????????????????

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γονείς πραγματοποιούν τις εγγραφές των παιδιών τους στις σχολικές μονάδες.

Τα προβλήματα που μας ανέφεραν οι δημότες είναι τα ακόλουθα:

 1. Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Υπάρχει ο  Γ’ δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός  (Ριζούντος-Αμισού) ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 40 βρέφη αριθμός αδιανόητα μικρός. Μια δεύτερη επιλογή είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός «Βρεφική φωλιά» στην οδό Ερατύρας 35 που είναι κοινωφελής επιχείρηση(ΚΕΔΚΑ)του δήμου μας για άλλα τόσα παιδιά που προφανώς πάλι δεν καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών. Όσοι δημότες προσπάθησαν να μαζέψουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν παρατήρησαν ότι άλλα χαρτιά ζητούσαν στον πρώτο σταθμό και άλλα στον άλλο χωρίς εμφανή λόγο.Το ακόμα πιο περίεργο αφορά τα τροφεία που υπάρχουν,550 ευρώ στον πρώτο(https://kalamaria.gr/wp-content/uploads/2019/05/Egrafes-paidikon-stathmon-2019-2020.pdf) και 1730 ευρώ στον άλλο(http://www.kedka.gr/images/stories/child_stations/8.pdf). Η μοριοδότηση στον πρώτο σταθμό δίνει 10 μόρια στην άνεργη μητέρα και 50 στην εργαζόμενη.
 2. Νηπιαγωγία: Δεν υπάρχουν θέσεις για όλα τα προνήπια (παιδιά γεννηθέντα το 2015)του δήμου με αποτέλεσμα οι γονείς να περιμένουν τα περίφημα voucher τα οποία δεν δικαιούνται όλοι και να είναι αναγκασμένοι να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με το ανάλογο κόστος (περίπου 250 ευρώ το μήνα).
 3. Δημοτικά: Αρκετά παιδιά που πρέπει να εγγραφούν στην πρώτη δημοτικού κρίθηκαν υπεράριθμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή της Κηφισιάς υπάρχουν δύο δημοτικά το 7ο και το 17ο στα οποία υπάρχουν 18 υπεράριθμα παιδιά  στην πρώτη δημοτικού. Η λύση που προτάθηκε ήταν η δημιουργία δύο νέων αιθουσών σε γειτονικό χώρο του 17ου δημοτικού το οποίο ανήκει στο σχολικό συγκρότημα 4ου -5ου ΓΕΛ τις οποίες χρησιμοποιούσε το 7ο σύστημα προσκόπων και το αθλητικό σωματείο Ναύαρχος Βότση.

Οι λύσεις που προτείνει η παράταξη μας και θα διεκδικήσει με όλες της τις δυνάμεις είναι οι ακόλουθες:

 1. Επιτάχυνση ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων-δημοτικών. Ο δήμος σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό(https://kalamaria.gr/wp-content/uploads/2017/12/isologismos2016.pdf) έχει διαθέσιμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ οπότε ένα μέρος από αυτά μπορεί να δοθεί  για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Δεν είναι δυνατόν να έχουν προτεραιότητα οι απαλλοτριώσεις για το μετρό και το παραλιακό μέτωπο, προέχουν τα παιδιά μας.
 2. Άμεσος έλεγχος στο ύψος των τροφείων που ζητούνται από τον βρεφονηπιακό σταθμό «Βρεφική φωλιά» , δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται τόσο μεγάλη διαφορά. Τι είδους κοινωφελής επιχείρηση είναι αυτή με χρέωση παρόμοια με του ιδιωτικού τομέα;Δέσμευσή μας ο πλήρης έλεγχος των οικονομικών της ΚΕΔΚΑ με στόχο την δραστική μείωση των τροφείων που ζητούνται από τους γονείς.

   

 3. Επαναπροσδιοριμός της μοριοδότησης των παιδικών σταθμών στα πρότυπα της μοριοδότησης του VOUCHER (https://www.eetaa.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2019/07062019_prosklisis_enarmonisi_ada.pdf), δηλαδή ίδια μόρια στην άνεργη μητέρα και στην εργαζόμενη. Η υπάρχουσα μοριοδότηση επί της ουσίας αποκλείει τις οικογένειες με έναν άνεργο γονέα προς όφελος των οικογενειών με δύο εργαζόμενους.Μέλημα μας είναι να υπάρχει η ευχέρεια στην άνεργη μητέρα να αναζητήσει εργασία, η οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς είναι ευκολότερο να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα.

   

 4. Η απόφαση που πάρθηκε για τα υπεράριθμα παιδιά από την Διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν να αυξηθεί το όριο των μαθητών στις τάξεις από 22 σε 25 όπως υπάρχει η δυνατότητα από τον νομοθέτη . Η παράταξη μας συντάχθηκε με την απόφαση  αυτή και πίεσε προς αυτήν την κατεύθυνση ως την πιο λογική από όλες τις άλλες προτάσεις. Όμως το πρόβλημα αυτό θα εμφανιστεί και  την επόμενη χρονιά  και δεν θα υπάρχουν άλλες αίθουσες. Μέχρι να υπάρξουν νέα δημοτικά στον δήμο μας η πρότασή μας είναι χρησιμοποιηθεί η αύξηση του ορίου των μαθητών και να ετοιμαστούν από τώρα οι δύο αίθουσες στο 17ο δημοτικό.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟ 17Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ.

ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ