#Δελτίο Τύπου

Μέτρα αντιμετώπισης προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας COVID-19

deltiotypoucovid

Η παράταξή μας από την πρώτη κιόλας φάση της πανδημίας και συγκεκριμένα με το από 21/4/2020 δελτίο τύπου της, αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν από την Διοίκηση του Δήμου, καθώς προφητικά τότε αναφερόταν στο γεγονός πως και η διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι εντονότερα σε σχέση με την παροδικότητα που κάποιοι παρουσίαζαν.

Επαναλαμβάνοντας επιγραμματικά τα μέτρα (η ανάλυση της αναγκαιότητας και του κόστους τους καταγράφηκε στο εν λόγω δελτίο τύπου), που τότε είχαμε προτείνει, πλέον των ήδη δρομολογημένων, τα οποία πιστεύουμε ότι διαθέτουν το στοιχείο της διαχρονικότητας είναι:

  1. Την ύπαρξη σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας των δημοτικών σχολείων, τουλάχιστον, ενός νιπτήρα με την σχετική σαπουνοθήκη, και την ταυτόχρονη φροντίδα και επιμέλεια των δασκάλων ως μέτρο για την καθημερινή υγιεινή των παιδιών μας, είναι ένα έργο που θα μείνει και με το οποίο θα εμπεδωθεί η έννοια της προσωπικής υγιεινής από τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
  2. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα υποχρεωτικών απολυμάνσεων, τριών τουλάχιστον κατ’ έτος σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υλοποίηση του οποίου θα γίνει είτε από τις υπηρεσίες του Δήμου, είτε από εταιρίες απολυμάνσεων μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού
  3. Θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον κονδύλια σε νέες υπηρεσίες του Δήμου όπως π.χ υποδομές σε ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεφωνικό κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, κλπ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ανάγκες σε θέσεις εργασίας
  4. Την απαλλαγή από την βεβαίωση και καταβολή κάθε είδους φόρου και τέλους αλλά και μισθωμάτων (σε περιπτώσεις όπου εκμισθωτής είναι ο Δήμος) έως το τέλος του 2020 καθώς και την αναστολή καταβολής κάθε είδους ρυθμισμένης οφειλής των δημοτών και των επιχειρήσεων προς τον Δήμο έως το τέλος του 2020 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  5. Την καταβολή του ποσού των 500,00 € σε κάθε ενεργή έως σήμερα επιχείρηση με προϋποθέσεις

Μέχρι και σήμερα λοιπόν και από τα παραπάνω μέτρα που επαναλαμβάνουμε ήταν επιπλέον των επιβεβλημένων από τις Υπηρεσίες του Δήμου, δεν υλοποιήθηκε τίποτα με εξαίρεση το 2 και 4 θέμα που και αυτά ήρθαν ως αυτονόητα μέτρα από την Κεντρική Διοίκηση.

Και επειδή η μιζέρια και η συνεχιζόμενη γκρίνια δεν είναι οι λέξεις που υπάρχουν στην παράταξή μας, βεβαίως ο Δήμος, στα πλαίσια του εφικτού, υλοποίησε αρκετά από τα αυτονόητα μέτρα που είχαν δρομολογηθεί μέσα από τις υπηρεσίες του όπως συχνότερες απολυμάνσεις σε σχολεία, δημοτικούς χώρους, πάρκα, διανομή μασκών και αντισηπτικών κλπ.

Πήρε όμως και κάποιες πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεων ιδίως των επισιτιστικών, πεζοδρομώντας πχ. κάποια Σαββατοκύριακα την Πλαστήρα που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα . Και μέχρι εκεί …..Τίποτα άλλο  !!!! Λες και οι επιχειρήσεις με κάποιο τρόπο ξαναβρήκαν τον βηματισμό τους και οδηγήθηκαν στην ανάπτυξη μέσω των διαδικτυακών τουριστικών χαρτών και των οδικών αξόνων που θα είχαν δρομολογηθεί δήθεν για την οικονομική στήριξη τους.

Είμαστε λοιπόν στο σήμερα και πρέπει να αποφασίσουμε άμεσα μέτρα, χωρίς όμως αυτά να μείνουν στα χαρτιά ως ευχολόγια και χωρίς να τύχουν αντιπαράθεσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Και πρέπει να γίνει τώρα πριν τα πράγματα ξεφύγουν περισσότερο.

Η παράταξή μας προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες των συνδημοτών μας αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου μας, χρειάστηκε να συνομιλήσει σε καθημερινή βάση με πολλούς δημότες αλλά και επιχειρήσεις  προκειμένου να επικαιροποιήσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συζητώντας καθημερινά τα παραπάνω και λαμβάνοντας μηνύματα από συνδημότες μας που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, προτείνουμε πέραν των αναγκαίων μέτρων που ήδη υλοποιούνται:

  • Απαλλαγή των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις, για όσο διαρκεί η πανδημία
  • Απαλλαγή τέλους για τους επαγγελματίες εστίασης που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα, για όσο διαρκεί η πανδημία
  • Συχνότερη απολύμανση σε χώρους όπου χαρακτηρίζονται «διαδρομές» (π.χ. πεζόδρομος, Πλαστήρα, πάρκα, παγκάκια κλπ)
  • Μεγαλύτερος έλεγχος σε πλατείες για την αποφυγή συνωστισμού από άτομα (κυρίως νεαρής ηλικίας)
  • Τόνωση της αγοράς, κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, εφόσον λειτουργήσει η αγορά, όπου σε συνεννόηση με τον εμπορικό σύλλογο, να δημιουργηθεί μια ενιαία εκπτωτική πολιτική (π.χ. Αγοράζεις κάτι από εμπορικό κατάστημα…κερδίζεις έκπτωση στην εστίαση ή το αντίστροφο)
  • Η διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία στην αγορά της Καλαμαριάς.
    Ο περιορισμός των μετακινήσεων όλο αυτό το διάστημα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ψυχολογία των ανθρώπων, πόσο μάλλον για τα άτομα που έχουν δυσκολία στην κίνηση. Έχοντας τονίσει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, την αναγκαιότητα στήριξης αυτών, καταθέσαμε μελέτη με παρατηρήσεις και προτάσεις, όμως ακόμα διαπιστώνουμε τα ίδια προβλήματα, με ζαρτινιέρες, σόμπες και τραπέζια σε διάβαση τυφλών, και κακοτεχνίες στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας, τον πεζόδρομο.
  • Την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης τόσο των κλειστών όσο και των πληττόμενων, το ύψος της οποίας θα είναι 500,00 € για κάθε επιχείρηση με μόνο κριτήριο την απώλεια τζίρου των μηνών Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Προφανώς το συνολικό ποσό που ο Δήμος θα επιδοτήσει θα επιβαρύνει τον Προυπολογισμό του 2021.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε την έλλειψη ενός Διαπαραταξιακού Συντονιστικού Οργάνου για την πανδημία. Ενός Οργάνου που θα λαμβάνει όλες τις πληροφορίες, θα σχεδιάζει, θα οργανώνει, θα υλοποιεί με την δική του καθοδήγηση και θα πληροφορεί με απολογιστικά δεδομένα τα όργανα του Δήμου συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και μην βιαστεί κάποιος να πει ότι υπάρχει και λειτουργεί γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει έστω το κομμάτι της πληροφόρησης των δεδομένων.

Το Συντονιστικό όργανο στο οποίο αναφερόμαστε

  1. Προσδιορίζει τις ζωτικές λειτουργίες, τις βασικές εργασίες ή τους ρόλους και τα κρίσιμα στοιχεία στις αλυσίδες εφοδιασμού σας (π.χ. πρώτες ύλες, προμηθευτές, υπηρεσίες/προϊόντα υπεργολάβου και υλικοτεχνική υποστήριξη) που απαιτούνται για τη διατήρηση των βασικών δραστηριοτήτων του Ο.Τ.Α.
  2. Σχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο ΔΗΜΟΣ, εάν υπάρχει αυξανόμενη απουσία ή οι εν λόγω αλυσίδες εφοδιασμού διακόπτονται.
  3. Δημιουργεί μια διαδικασία μετάδοσης πληροφοριών στους υπαλλήλους και τους εξωτερικούς συνεργάτες σχετικά με τα σχέδια απόκρισης των μολυσματικών ασθενειών και τις τελευταίες πληροφορίες για τον COVID-19. Προβλέπει τον φόβο των εργαζομένων, το άγχος, τις φήμες και την παραπληροφόρηση και σχεδιάζει τον τρόπο επικοινωνίας ανάλογα.
  4. Ορίζει σαφώς τις διαδικασίες του ΔΗΜΟΥ που θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία προκειμένου να διασφαλίζεται η Δημόσια υγεία. Η Υπηρεσία καθαριότητας, η διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, η βοήθεια στο σπίτι και άλλες παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η λειτουργία του σε όλες τις φάσεις της πανδημίας
  5. Εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης μη βασικών επαγγελματικών ταξιδιών σε άλλες πόλεις-χώρες ανά γεωγραφικό προορισμό.
  6. Μεριμνά για την ύπαρξη ικανού αποθέματος σε απολυμαντικά χαρτικά και καθαριστικά για τους κοινόχρηστους χώρους, τα γραφεία, τις τουαλέτες και κάθε άλλο εργασιακό χώρο με έμφαση στα αμαξοστάσια, τα συνεργεία και τα αποδυτήρια.
  7. Εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των συνεργείων ελέγχου του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες
  8. Εκδίδει οδηγίες προς τους Δημότες για καλό κλείσιμο των απορριμμάτων τους σε σακούλα, ώστε να μην διασπείρεται πιθανά μολυσματικό υλικό κατά την αποκομιδή του
  9. Μεριμνά για το σχολαστικό πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων καθώς και την απολύμανσή τους
  10. Οι Ο.Τ.Α. είναι οργανισμοί αυξημένης επικινδυνότητας. Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. εκτίθενται σε πλήθος βλαπτικών παραγόντων για την υγεία τους.

Θα πρέπει να συστήνει την παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας να παρέχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με γνώση και εμπειρία που θα μπορούν να συνεργάζονται με εργαζόμενους και διοίκηση στη διαχείριση και την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω μέσω της ύπαρξης ενός τέτοιου οργάνου, θα  εξασφαλίσει την αρτιότερη αξιοποίηση των Κρατικών ενισχύσεων στα πλαίσια του covid, την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη παροχή του Δήμου κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, αλλά πρωτίστως θα είναι σε θέση (το όργανο αυτό) να πληροφορεί και να ενημερώνει, αξιόπιστα περί των δεδομένων της πανδημίας σε κάθε στιγμή και σε κάθε επίπεδο.

Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση του Δήμου μας, να λάβει σοβαρά υπόψη της όλα τα παραπάνω. Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε υπέρ σε οποιαδήποτε πρόταση έρθει, από οποιαδήποτε παράταξη, που θα είναι προς όφελος του τόπου μας!

Για την Παράταξη
Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
ΠΕΡΣΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ