Θέσπιση ημέρας του δημότη. Ο Δήμαρχος σε άμεση επαφή με τον δημότη για να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις αγωνίες του και να προσπαθεί να δίνει λύσεις
Σύσταση αντιδημαρχίας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δημιουργία ιστοσελίδας όπου ο δημότης θα έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα του δήμου, μετά από δημόσια διαβούλευση, ερωτηματολόγια κ.α.
Βελτίωση του σοβαρού προβλήματος των οδοστρωμάτων, κάθε χρόνο, με ασφαλτοστρώσεις στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, σε όλο τον δήμο μας.
Ο δήμος 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του πολίτη // Ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο
Ο δήμος μέσω των υπηρεσιών του να εξασφαλίζει σε όποιον έχει ανάγκη το φάρμακό του, τον γιατρό του, ένα πιάτο φαγητό για τις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες που μαστίζονται λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας.
Στήριξη μέσω των δομών του δήμου στις εργαζόμενες οικογένειες αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν ανάγκη ειδικά για την φροντίδα των παιδιών τους, προσχολικής ηλικίας.
Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για ένταξη στα προγράμματα βοήθειας – συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο-φαρμακείο.
Δημιουργία χώρου φιλοξενίας αστέγων.
Ειδικό ταμείο για επανασυνδέσεις ΔΕΗ-ΕΥΑΘ για οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν (εισοδ. κριτήρια). Θέσπιση εθελοντικής εισφοράς 0,1% από τους επιχειρηματίες και τους πολίτες.
Κοινωνικό φροντιστήριο για δεκάδες αριστούχους μαθητές που στερούνται της δυνατότητας να μαθαίνουν αγγλικά κ.α λόγω αδυναμίας πληρωμής διδάκτρων.
Λειτουργία του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».
Η κοινωνική πολιτική να πάει στην περιφέρεια, εκεί που χρειάζεται, με τους εθελοντές ή και με τους συλλόγους. Λειτουργία συσσιτίου στο Φοίνικα, όπως και ο γιατρός να πηγαίνει και στο Φοίνικα, στις δικές μας εγκαταστάσεις, ή και στα ΚΑΠΗ.
Κέντρο φροντίδας ΑΜΕΑ-βελτίωση προσβασιμότητας – ισότιμη διαβίωση και ελεύθερη κυκλοφορία αυτών.
Ασφαλή και περιποιημένα πάρκα και πλατείες, λειτουργικά από κάθε άποψη για τον επισκέπτη με ασφαλείς παιδικές χάρες και για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για όσους έχουν κατοικίδια
Άμεση καταγραφή των ζημιών και φθορών, οικονομοτεχνική μελέτη για τον επανασχεδιασμό και την λειτουργικότητα των σημείων αυτών με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των πολιτών.
Ανάδειξη της κάθε περιοχής του δήμου μας.
Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
Στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στα δημοτικά κτίρια με νέους, οικονομικούς – οικολογικούς.
Σταδιακή τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημοτικά κτίρια.
Προώθηση πρωτοβουλιών που ενσωματώνουν την σύγχρονη εκδοχή της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας (ανακύκλωση).
Συνεργασία δήμου με πολίτες οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση της οικολογικής αντίληψης.
Συντήρηση και ενίσχυση του στόλου των απορριματοφόρων. Αύξηση της ποσότητας τόσο των πράσινων όσο και των μπλε κάδων.
Σεμινάρια επιμόρφωσης για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης. Παρουσιάσεις και ενημερωτικές ημερίδες στα σχολεία με στόχο την αφύπνιση των νέων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή τους σ’ αυτήν.
Θέλουμε την Καλαμαριά να είναι πόλη με σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης όπου η νέα γενιά θα μορφώνεται, θα εργάζεται και θα περνά τον χρόνο της ποιοτικά και δημιουργικά
Συντήρηση των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων. Καθημερινός καθαρισμός – συνεχής παρακολούθηση – άμεση λύση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην τοπική σχολική κοινότητα.
Ανανέωση βιβλιοθηκών – εκσυγχρονισμός τους με θέσεις Η/Υ.
Σεμινάρια επιμόρφωσης νέων τεχνολογιών – ρομποτικής – θεματικές εκδηλώσεις και εργαστήρια πολυμέσων δημιουργικότητας.
Δημιουργία σχολικής στέγης στα οικόπεδα Παλαμά, Τσιγάρα, πρώην εργοστάσιο Καζάζη και Σηφάκη.
Διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων καθώς και ουσιαστική στήριξη όλων των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
Δημιουργία νέων χώρων – λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.
Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων με όργανα γυμναστηρίου εξωτερικής χρήσης.
Σύνδεση του δημόσιου σχολείου με τον δήμο – παρέμβαση με σεβασμό στην παράδοση και στις γενιές που πέρασαν, με βιβλίο όπου θα καταγράφεται η ιστορία του τόπου μας.
Προάγουμε τον πρωτογενή πολιτισμό στην πόλη μας. Θέλουμε ο πολίτης να συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Διατηρούμε την μνήμη και την ταυτότητά μας.
Επανασχεδιασμός των συνθηκών κυκλοφορίας με νέες κυκλοφοριακές μελέτες. Επαναφέρουμε τη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας.
Άμεση καταγραφή και αποτελεσματική παρέμβαση σε επικίνδυνα πεζοδρόμια αλλά και επιπλέον πεζοδρόμηση με ειδικές ράμπες εκεί που είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.
Απόδοση του αστικού χώρου στον πεζό και τα ποδήλατα.
Σχεδιασμός με βάση τον άνθρωπο και όχι με βάση τα αυτοκίνητα.
Προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας
Αύξηση των ποδηλατοδρόμων και σύνδεση τους με τους ποδηλατοδρόμους των όμορων δήμων.
Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης (με το thesi.gr) μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δρόμους. Πρόνοια για τη στάθμευση των κατοίκων.
Νέο πλάνο – χρονοδιάγραμμα φορτοεκφορτώσεων με σκοπό την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στη χωρητικότητα των οδών – πάντα σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς.
Προτεραιότητα η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών. Μέτρα κατευνασμού της κυκλοφορίας πέριξ των σχολικών μονάδων.
Ανασύσταση δημοτικής αστυνομίας.
Ενιαίο παραλιακό μέτωπο, του οποίου διεκδικούμε την λύση, όλοι μαζί, ενωμένοι
Καθορισμός και ενιαιοποίηση
Αλλάζουμε την όψη αλλά όχι την φυσιογνωμία στο παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης από το Ποσειδώνιο μέχρι το στρατόπεδο Κόδρα.
Συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και δημιουργία φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου.
Σχεδιασμός παρεμβάσεων που στηρίζεται στην μελέτη από τον οργανισμό πολιτιστικής πρωτεύουσας της «Θεσσαλονίκη 1997» που περιλαμβάνει: διαμόρφωση πεζοδρόμων που θα ακολουθούν τεθλασμένη γραμμή – εγκατάσταση πλωτών εξεδρών και σύγχρονου φωτισμού – δημιουργία ζωνών πρασίνου – υποδομές ήπιες χωρίς να υπάρχει πουθενά τσιμέντο για να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον.
Οι πολίτες και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αποκτούν πρόσβαση στη θάλασσα, κυρίως όμως στην παραλία της, η εικόνα της οποίας σήμερα είναι τουλάχιστον απογοητευτική.
Διεκδικούμε τη διαχείριση από την πλαζ μέχρι το Ρεμέτζο για την αξιοποίησή τους ως χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Ελεύθερη πρόσβαση στο ενιαίο παραλιακό μέτωπο και αποτροπή τσιμεντοποίησης, επίσπευση της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου, για να βρουν οι ερασιτέχνες ψαράδες μας – ο μοναδικός πρωτογενής τομέας του δήμου μας – επιτέλους το «σπίτι» τους. Καμία παρέμβαση αν δεν ενημερωθεί πρώτα το δημοτικό συμβούλιο, οι φορείς και οι πολίτες.
Θα αναδείξουμε με σχέδιο την παραλία της Αρετσούς κάνοντας την ξανά πρώτη επιλογή για ψυχαγωγία και αναψυχή.
Στρατόπεδο Νταλίπη: Θέλουμε ελεύθερα και αδόμητα τμήματα του χώρου να αποδοθούν στους πολίτες της πόλης μας για την επέκταση του νεκροταφείου καθώς και για τον αθλητισμό που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.
Στρατόπεδο Κόδρα: Να ανακαινιστούν τα 16 διατηρητέα κτίρια και να δοθούν σε χρήση πολιτισμού. Να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών μας.
Καπναποθήκες: Αφού τελεσιδικήσει υπέρ του Δημοσίου να γίνει ένα σύγχρονο πάρκο καθώς και να χτιστεί εκεί το 6ο δημοτικό σχολείο Νέας Κρήνης και το πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου να γίνει κέντρο πολιτισμού.